Slideshow background

Foto-expositie #VeiligAchterGlas

Fotograaf Tetsuro Miyazaki geeft thuisblijvers tijdens coronacrisis een gezicht met zijn portretreeks #VeiligAchterGlas. Het werk is te zien in Boekhandel Dominicanen in Maastricht van 21 mei tot 30 juni 2020.

Maastrichtse portretfotograaf
Met de afkondiging van de corona-maatregelen afgelopen maart zat Maastrichtse portret- en eventfotograaf Tetsuro Miyazaki plots met een lege agenda. Maar toen hij zijn oudere alleenstaande buurvrouw, thuis achter haar raam zag staan, vroeg Tetsuro of hij haar zo mocht fotograferen. Al snel ging hij meer vrienden, bekenden en onbekenden thuis portretteren. Het was het begin van de portretreeks #VeiligAchterGlas.

Een foto per dag
Tijdens de 56-dagen-durende periode van strenge isolatie-maatregelen, die eindigde op 11 mei met het opengaan van scholen, maakte Tetsuro gemiddeld een foto per dag. Hij fotografeerde zowel gezinnen als alleenstaanden, studenten of samenwonende vrienden. De deelnemers wonen in alle delen van Maastricht waarmee hij heeft willen vastleggen hoe dit iedereen raakt, ongeacht postcode, sociale status of afkomst.

Hij raakt de juiste snaar
In het maakproces koos Tetsuro er bewust voor om de reflectie in het raam onderdeel te laten zijn van de compositie. Het effect hiervan is dat buiten naar binnen wordt gehaald, en binnen naar buiten.  
Claire Pinxt, een van de deelnemers, deelde haar eigen foto en schreef er het volgende bij: “Geen collectie heppie-de-peppie foto’s, maar wel een foto die wat mij betreft de juiste snaar raakt en de emoties rondom deze crisis weergeeft. Bezorgdheid, boosheid, ongeloof, machteloosheid, onzekerheid, angst, eenzaamheid, verveling, frustratie en nog meer zorgen. Maar ook tevredenheid, berusting, vertrouwen, waardering voor de kleine dingen in het leven en enorm veel liefde voor de mensen om mij heen.”

Boekhandel Dominicanen
Vanaf 21 mei 2020, Hemelvaartsdag wordt een selectie van 13 foto’s geëxposeerd bij de Boekhandel Dominicanen in Maastricht. Ton Harmes, eigenaar van de boekhandel is erg blij met de eerste foto-expositie over ‘thuisblijvers’ door corona: “vanaf deze week gaan we langzaam terug naar ‘normaal’ en dan vinden we het heel relevant om deze ontwapenende beelden uit onze meest recente geschiedenis te tonen. We zijn (binnen de corona richtlijnen) een vrij toegankelijke ruimte en laten de portretten op groot formaat zien. Daardoor krijg je het gevoel dat je de plek inneemt van de fotograaf en oog in oog komt te staan met de geportretteerden.”

De expositie is vanaf 21 mei tot 30 juni 2020 te zien in de Boekhandel Dominicanen in Maastricht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Elisabeth Strouven Fonds en Foto Rembrandt. De opening zal digitaal plaatsvinden met een virtuele rondleiding door Ivo van Megen van de Boekhandel Dominicanen met fotograaf Tetsuro Miyazaki. Deze is te volgen via Facebook Live op 21 mei, om 11.00 uur.

Link naar Dominicanen Boekhandel: https://www.facebook.com/Boekhandeldominicanen/

Beelden in hoge resolutie beschikbaar op aanvraag via info@tetsuro.nl.

Foto-expositie #VeiligAchterGlas

Blijf op de hoogte en meld u hier aan voor de nieuwsbrief