Slideshow background

Made in Maastricht

MADE bij Elisabeth

Het pand van het Elisabeth Strouven Fonds aan de Abtstraat is een podium voor ontwerptalent van onze stad. Het fonds biedt designers uit Maastricht de gelegenheid hun werk te presenteren aan bezoekers van het pand.

De vijf zetels van Strouven

Zo ook de De vijf zetels van Strouven. Deze unieke stoelen zijn gemaakt door De stoel van je leven. Alle vijf de zetels vertellen een deel van het verhaal achter het fonds. En ze zitten ook nog heerlijk!

De Elisabeth Bank

Het fonds wenst een buitenbank aansluitend op eerdere ontwerpen van Paul Koenen, waarbij bouwpuin wordt toegepast als geheugenmateriaal voor een nieuwe vormgeving. Zie de modules voor ‘Het Geheugen van Maastricht’. Restmateriaal of bouwpuin in directe relatie met Elisabeth Strouven is er echter niet. Ook andere beschikbare materiaalbronnen, zoals van de kloostergemeenschap zelf, bestaan niet meer. Een volgende stap voor Paul Koenen was materiaal en inspiratie te putten uit de historische context, de charitatieve werken en spiritualiteit van Elisabeth Strouven.

Wie een bezoek brengt aan haar laatste rustplaats in de kloosterkapel Calvariënberg, gelegen in de hoek Calvariestraat / Abtstraat, betreedt een historische, maar complexe wereld. De kloosterkapel dateert uit 1710, de weelderige, zwart-marmeren memorieplaat uit 1722 en de stoffelijke resten van Elisabeth Strouven rusten onder een sobere, hardstenen deksteen uit 1956. Het interieur werd in neo-gotische stijl gedecoreerd rond 1900 met ramen vol verhalen over onder anderen Elisabeth Strouven.
Sinds de 17de eeuw is gebouw na gebouw op de omringende locatie bestemd voor zorgverlening. Nu staat het gehele complex leeg en draagt het deels sporen van de Sociale Dienst die er tot voor kort was gevestigd.
Toegang tot de kloosterkapel loopt via een van de belendende gebouwen, het oude administratiekantoor van het Burgerlijk Armenbestuur uit 1857. Daar valt het oog op een trap van Belgisch hardsteen: de uitgesleten treden aan de rechterzijde zijn het resultaat van meer dan 150 jaar onverstoorbaar klimmen en dalen. De gedachte dat zorgverleners onvermoeibaar deze trap beliepen ten behoeve van charitas en zo vorm gaven aan steen, werd het inspiratiemateriaal voor de Elisabeth Bank.

Vorm van de bank
Wanneer slijten objecten tegenwoordig nog? Hoe vaak kun je gebruik ervan nog aflezen aan de vorm? Wat is er dienstbaarder dan een traptrede, waar betreder in combinatie met tijd vorm aan geeft? Over deze trap liepen talloze verzorgers naar boven en weer naar beneden, bij voorkeur aan de rechterkant, hun handen meeglijdend over de balustrade. Hun voeten sleten een uniek, zacht glanzend spoor uit. Toewijding wordt zo vormgever. Devotie als vormgever in navolging van Elisabeth Strouven.
Zorg als vormgever van steen. Dat is de essentie van de Elisabeth Bank van Paul Koenen: de zachte glooiing in de rand herinnert aan de bezieling van zorgverleners.

Materiaal
De Elisabeth Bank is vervaardigd van gegoten, zwart marmergranulaat, op basis van ‘Noir de Mazy’. Deze zuivere, diepzwarte kalksteen – ook wel Noir de Golzinne genaamd - is de enige Noir Belge die heden ten dage nog wordt gedolven in de ondergrondse groeves van Wallonië. De uitstraling van Noir de Mazy is soberheid, diep zwart met een zachte, warme glans. Daarmee raakt de steen de waarden van de traptreden en de uitstraling van Elisabeth Strouven: kracht in bescheidenheid en rijkdom in eenvoud.

Specificaties
Afmetingen: b 230 cm / d 70 cm / h 40cm Gewicht: circa 1000 kg.
Elementen: gegoten als 1 totaalvorm. Plaatsing: op 2-delig fundament.

Tekst: Dorothée van Hooff

Blijf op de hoogte en meld u hier aan voor de nieuwsbrief